Olot activa un Postgrau en Il·lustració Científica de Ciències Naturals_2019

EL PUNT AVUI

La Fundació d’Estudis Superiors i la Universitat de Girona ofereixen aquesta formació, única a Catalunya.

Els directors afirmen que prestigiarà el sector.

Olot activa un postgrau d’il·lustració científica. Els alumnes participants en el postgrau, a Can Montsà, en la sessió de presentació del programa i dels objectius J.C.

JORDI CASAS – OLOT

La Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, adscrita a l’Ajuntament, i la Universitat de Girona han posat en marxa el primer postgrau d’il·lustració científica de Catalunya i el segon de l’Estat –n’hi ha un al País Basc– i, per tant, s’ha convertit en referent quant a la formació en aquesta disciplina. L’il·lustrador científic i naturalista Carles Puche, encarregat de la direcció acadèmica, juntament amb la historiadora de l’art i també il·lustradora en aquests àmbits Blanca Martí, ha remarcat que per primera vegada a Catalunya es pot equiparar la il·lustració científica amb la ciència. “Encara som un segon plat, però ara es podrà visualitzar la importància que té aquesta disciplina i prestigiar-la”, ha indicat Puche. Ell mateix ha explicat que el postgrau és una oportunitat per als quinze alumnes que hi participen, ja que podran exercir com a il·lustradors professionals gràcies a la col·laboració de diverses empreses i entitats.

Blanca Martí ha informat que aquest postgrau es fa a Olot per la tradició de l’escola d’art, per l’actual escola d’art i disseny i per l’entorn natural privilegiat. “Volem fer territori, per això, bona part del curs es fonamenta en sortides de camp als parcs naturals de la Garrotxa i dels Aiguamolls de l’Empordà, a la Fundació Mona, al centre de recuperació d’amfibis i rèptils de Catalunya, a l’aquàrium de Barcelona o, entre d’altres llocs, al poblat neolític de la Draga de Banyoles”, ha detallat. Al llarg de set mesos, els alumnes faran formació en dibuix a l’aula i un total de quinze sortides. Acompanyats d’il·lustradors i de científics, els alumnes podran treballar sobre el terreny la presa d’apunts, l’observació i el dibuix.

Els alumnes, la majoria noies, són de perfils diversos. Provenen del camp de la il·lustració, però també de la biologia, la veterinària i les ciències ambientals. Són d’Olot, Bordils, el Prat de Llobregat, Palamós, Banyoles, Calldetenes, Girona, Manlleu, Torroella de Montgrí, Pineda de Mar i Eivissa.

Blanca Martí ha informat que les sortides professionals en aquest camp són diverses i van més enllà de la il·lustració de llibres. En concret, la feina està vinculada a tots els àmbits científics i s’utilitzen diverses tècniques i suports –dibuix a mà, amb ordinador, models 3D, etc.–. “Es tracta de fer el model perfecte, i per això cal fer una abstracció sota el guiatge d’un científic especialitzat, i això no s’aconsegueix amb una foto”, ha dit.